Парабени: що це за інгредієнти і чи дійсно вони шкодять здоров’ю

Багато засобів з догляду за волоссям та шкірою рекламуються як такі, що не містять парабенів. Але що це взагалі за інгредієнти?

Якщо говорити з хімічної точки зору, то парабен являє собою групу парагідроксибензоатів. Існує ряд різновидів парабенів. Наприклад, це метилпарабен, етилпарабен, пропілпарабен, бутилпарабен. Причому вони можуть мати й інші назви: припустимо, метилпарабен — 4-гідроксиметиловий ефір бензойної кислоти або метил-4-гідроксибензоат, інформує Ukr.Media.

В цілому парабени — це група близькоспоріднених молекул, які додають в невеликих кількостях (менше 1%) в харчові продукти, косметику, ліки в якості консервантів. Ці речовини працюють таким чином, що запобігають росту шкідливих бактерій і грибків. В результаті продукт стає більш безпечним, а його термін придатності збільшується.

Деякі дослідження, проведені на клітинах або тваринах, показали, що парабени впливають на ендокринну систему. Однак незрозуміло, чи має це відношення до людей.

Можливо, ви чули, що парабени є естрогенними, тобто вони можуть імітувати естроген або впливати на нього в організмі. Однак їх дія не така сильна, як дія натурального естрогену і фітоестрогенів (останні сполуки виробляються багатьма рослинами).

Тобто парабени, якщо їх використовувати в невеликих дозах, практично не здатні завдати шкоди здоров'ю людини.

Але люди турбуються про наявність парабенів через одне неправильно витлумачене дослідження 2004 року. В ході цього дослідження вчені виявили в тканинах молочної залози і при раку молочної залози в організмі парабени. Але це зовсім не означає, що ці речовини призводять до раку.

Відмова від парабенів стала ефективним маркетинговим інструментом. Адже якщо люди хочуть купувати продукти без парабенів і готові платити за них більше, то чому б їм їх не продавати? Однак відсутність парабенів в продукті не означає відсутність в ньому консервантів, як і те, що такий продукт безпечніший. Більш того, при видаленні з продукту парабенів потрібно додати до нього інші консерванти, які можуть бути менш ефективними.

Джерело